Opmaak van energieprestatiecertificaat EPB/EPC
De energieprestatieregelgeving is sinds 1 januari 2006 van kracht, deze heeft zowel voor professionelen (architecten en projectontwikkelaars) als voor particulieren een niet te onderschatten impact. Prevopl helpt u met raad en zorgt er voor dat uw project het energieperstatiecertificaat krijgt dat het verdiend.
Het opstellen van het certificaat gebeurt in twee delen:
- Een bezoek ter plaatse (audit).
De berekening met door de overheid ter beschikking gestelde software.
Voor de audit hebben wij toegang nodig tot alle woonruimtes, het stooklokaal en eventueel de zolder en/of kelder. We bepalen alle afmetingen van uw woning en noteren de nodige parameters in verband met de installaties (verwarming, ventilatie, warmwater). De eigenaar moet aanwezig zijn bij het bezoek. Houd zeker alle mogelijke informatie over uw woning bij de hand. Dankzij het energiecertificaat krijgen potentiële huurders en kopers een duidelijker beeld op de energiekosten die ze zullen mogen verwachten. Dit zal zeker een rol spelen bij de keuze en zal verkopers en verhuurders ertoe aanzetten om te investeren in energiezuinige maatregelen
Tijdens de audit door een erkend energieadviseur wordt onder meer gekeken naar de algemene toestand van de woning, de gebruikte bouwmaterialen, de installaties, ...
Welke woningen? Alle woningen (appartementen, huizen, studio's, vakantiewoningen...) zullen onder deze nieuwe wet vallen. Wanneer één gebouw meerdere wooneenheden bevat, zal voor elke wooneenheid een apart certificaat opgesteld moeten worden. Voor studentenkamers zonder aparte badkamer en keuken volstaat een certificaat voor het gebouw in zijn geheel.
Enkel een sensibiliserende functie: als de woning een slecht energierapport krijgt, heeft dit geen wettelijke of financiële consequenties voor de verkoper of verhuurder. Hij is enkel verplicht een certificaat voor te leggen bij de verkoop. Onrechtstreeks zal een slecht rapport wel leiden tot een verlaging van de huur- of koopprijs.
Niet te verwarren met energieaudit: een energieaudit is niet verplicht, maar kan wel nuttig zijn om een zicht te krijgen op de energieprestaties van een gebouw.
Procedure voor het bekomen vaneen Energieprestatiecertificaat
- U neemt contact op met een erkend energiedeskundige type A.
- Er worden de nodige afspraken gemaakt over uw project (prijs, adresgevens, tijdstiip…)
- De energiedeskundige komt ter plaatse.
- Indien er geen plan ter beschikking is, dan moet hij het project volledig opmeten.
- De opbouw en indeling van de woning wordt gecheckt aan de hand van een stappenplan om het beschermd volume en de nuttige vloeroppervlakte te kunnen berekenen.
- Hij kijkt na in welke delen van het project er isolatie aanwezig is, welk soort en welke dikte de isolatie heeft. De deskundige mag alleen maar die gegevens noteren van wat hij echt kan waarnemen. Het daarom ook belangrijk dat er plannen, een lastenboek, facturen van geregistreerde aannemers ter beschikking van de deskundige gesteld worden.
- Er wordt nagegaan hoe de ramen en deuren zijn samengesteld (hout pvc,alu…? enkel of dubbel glas? geïsoleerde panelen?
- De gegevens van de verwarmingsinstallatie en de warmwaterproductie worden nagekeken en genoteerd ( stookolie, gas, elektrisch, condenserend ,thermostaten, kranen, pompsturingen, inhoud van de boiler…).
- Aanwezigheid van zonneboiler of fotovoltaische cellen?
- Al deze gegevens worden daarna door de energiedeskundige ingegeven in software die door het Vlaams Energie Agentschap (VEA) ter beschikking wordt gesteld. De software controleert en verrekent de gegevens. De uitkomst van deze verrekening zal later op het energieprestatiecertificaat staan.
- Daarna stuurt de energiedeskundige alles door naar het VEA;
- Na controle door het VEA krijgt de energiedeskundige bericht dat hij het Energieprestatiecertificaat mag afdrukken.
- Daarna bezorgt de deskundige het certificaat samen met de hem ter beschikking gestelde documenten aan de opdrachtgever.
- De gegevens die de deskundige heeft gebruikt bij de berekening van het certificaat dient hij 10 jaar te bewaren.
Belangrijk
Bij de verkoop van de woning wordt het Energie Prestatie Certificaat overhandigd aan de nieuwe eigenaar.
Hoe kan u meehelpen om een zo gunstig mogelijk certificaat te bekomen?
Een heel belangrijk deel van de audit voor een energieprestatiecertificaat bestaat uit het bepalen van de isolatie in uw woning. De energiedeskundige zal steeds proberen visueel vast te stellen of er al dan niet isolatie aanwezig is en zo ja welke isolatie en hoe dik die is. Dat is echter niet altijd gemakkelijk. Er zijn een aantal gegevens die de energiedeskundige mag gebruiken om bijvoorbeeld isolatielagen die er wel zijn maar die hij niet kan zien toch in rekening te brengen. Bijvoorbeeld: informatie van een buurman, die gezien heeft welke isolatiematerialen gebruikt werden tijdens het bouwen van de woning, mag niet gebruikt worden.
Volgende bewijsmaterialen worden wel aanvaard:
- lastenboeken van uw architect
- foto's van tijdens renovaties of uitbreidingen
- facturen met voldoende gedetailleerde info over materialen
- subsidie aanvragen bij de Vlaamse overheid
- werfverslagen * postinterventiedossier
- vorderingsstaten
- eventuele EPB-aangifte
- eventueel EPC
Als er plannen van het gebouw zijn, gelieve dan een kopie ter beschikking te stellen van de auditeur. Het is in uw voordeel om zoveel mogelijk informatie ter beschikking te houden. Als er geen informatie beschikbaar is, zal gebruik gemaakt worden van standaardwaarden, die afhankelijk zijn van het bouwjaar van uw woning en het 'uitzicht' van uw muur, vloer of dak.
Veiligheidscoördinator
De veiligheidscoördinatie is verplicht voor alle bouwwerken die door minstens twee aannemers tegelijk of achtereenvolgens worden uitgevoerd op de werf en dit zowel tijdens het ontwerp als tijdens de bouwwerken zelf. Prevopl biedt de kennis aan om uw project veilig te laten verlopen.
Voor welke werken moeten veiligheidscoördinatoren worden aangesteld?
De verplichte veiligheidscoördinatie is zeer uitgebreid. Zij geldt telkens wanneer de uit te voeren werken voldoen aan de beide volgende criteria.
- Het zijn bouwwerken in de ruime zin van het woord, dus alle werken (inclusief renovatie, verbouwing, herstellingen en onderhoud) van een onroerend goed.
- Deze werken worden door minstens twee verschillende aannemers uitgevoerd, ongeacht of zij tegelijk of na elkaar op de bouwplaats komen. Ook heeft het geen belang of de aannemer een natuurlijke persoon (zelfstandige) is of een vennootschap die arbeiders tewerkstelt.
- Dit geldt ook voor werken beneden 25 000 EUR.
Dit betekent dat de verplichting om veiligheidscoördinatoren aan te stellen geldt voor alle bouw- of renovatiewerken behalve wanneer alle werken die u heeft besteld, worden uitgevoerd door één enkele aannemer (zonder onderaannemer!).
Wat is de rol van de coördinator?
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een veiligheidscoördinator voor het ontwerp en de veiligheidscoördinator voor de uitvoering. Eventueel kan één persoon deze twee functies uitvoeren.
Tijdens de ontwerpfase van het bouwwerk moet de coördinator de architect (of, indien er geen architect is, de aannemer die verantwoordelijk is voor de werken) helpen om in het ontwerp de veiligheidsmaatregelen en de preventieregels op te nemen waarmee rekening zal moeten worden gehouden tijdens de verwezenlijking van het bouwwerk en tijdens de uitvoering van latere werken. In die context moet de coördinator ook twee documenten opstellen: een veiligheids- en gezondheidsplan en een postinterventiedossier; bovendien moet hij een coördinatiedagboek openen en bijhouden.
Tijdens de uitvoeringsfase van de werken ziet de coördinator toe op de coördinatie van de activiteiten van de aannemers met het oog op de voorkoming van risico’s. Hij moet regelmatig aanwezig zijn op de bouwplaats (bijvoorbeeld éénmaal per week) om de toepassing van het veiligheidsplan te controleren. Hij moet ook op de bouwplaats komen wanneer een nieuwe werkfase wordt gestart of wanneer specifieke werkprocedures worden toegepast. Bovendien moet hij de documenten, zoals het veiligheidsplan, aanpassen aan de behoeften en het coördinatiedagboek bijhouden.
De coördinatieovereenkomst en het betalingsbeding.
De aanstelling van de coördinator moet het voorwerp uitmaken van een schriftelijke overeenkomst tussen deze coördinator en de met zijn aanstelling belaste persoon (de architect of da aannemer, naargelang het geval).
Een van de bedingen die in de aanstellingsovereenkomst moeten staan, is voor u als opdrachtgever rechtstreeks van belang. Het is het beding over de betaling van de honoraria van de coördinator. Dit beding regelt de berekenings- en de betalingswijze van de honoraria van de coördinator en preciseert ook dat die honoraria ten laste van de opdrachtgever zijn
Hoeveel kost de coördinatie?
De reglementering spreekt zich niet uit over de honoraria van de veiligheidscoördinatoren. De prijs van de coördinatie is vrij en moet dus worden afgesproken tussen de met de aanstelling belaste persoon en de kandidaat coördinator.
De coördinatiekosten kunnen schommelen volgens diverse parameters, zoals de aard en de omvang van de moeilijkheden bij de organisatie van de preventie.
Een vrijblijvende prijsofferte kan steeds bekomen worden. Gelieve de plaats, de aard en de vermoedelijk duur van de werken op te geven.
Het postinterventiedossier (PID): een te bewaren document.
Zoals zijn naam het zegt, bevat het postinterventiedossier (PID) technische inlichtingen over het bouwwerk die nuttig zullen zijn voor de organisatie van de preventie wanneer later bijvoorbeeld onderhouds- of herstellingswerken aan het bouwwerk worden uitgevoerd.
Dit dossier wordt opgesteld en aangevuld door de veiligheidscoördinatoren tijdens het ontwerp van het project en de uitvoering van het bouwwerk. Aan het eind van de werken bezorgt de architect of de aannemer die de coördinatoren heeft aangesteld u het dossier in ruil voor een ontvangstbewijs.
Opgelet:
het PID is verplicht, zelfs wanneer de werken geen coördinatie vereisen (werken die door slechts één aannemer worden uitgevoerd). In dat geval moet u zelf dit dossier opstellen of laten opstellen.
U moet dit PID bewaren om het te kunnen voorleggen aan de coördinator of, indien er geen is, aan de aannemer die eventueel later werken zal uitvoeren aan uw gebouw. Voorts moet u, indien u het goed verkoopt of schenkt, het PID aan de nieuwe eigenaar van het gebouw bezorgen.
Opleiding
PREVOPL verstrekt opleiding op maat.
Wij zijn gespecialiseerd in het verstrekken van technische opleidingen uit het vakgebied elektriciteit. Zo bieden wij de opleiding “voorbereiding tot het verstrekken van een BA4 attest” en “voorbereiding tot het verstrekken van een BA5 attest” aan.
Andere opleidingen op maat kunnen aangevraagd worden.
Tekenen van elektrische schema’s:
Indien u van plan bent om uw bestaande woning te verkopen dan dienen de volgende schema’s (situatieschema, eendraadschema) aanwezig te zijn. Indien u niet meer in het bezit bent van de originele schema’s dan kan u op ons beroep doen om de huidige toestand van uw elektrische installatie op te meten. Alle kringen worden getest en in kaart gebracht. Nadien worden de schema’s getekend.